Bár az elhízás hátterében lehetnek genetikai és pszichés tényezők, mégis a túlsúly leggyakoribb oka a helytelen életmód.
MAGAS KALÓRIATARTALMÚ ÉLELMISZEREK
A kereskedelem és az ipar fejlődésével, a népesség növekedésével, egyre inkább a gyorsan, könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhető élelmiszerek kerültek előtérbe, ezzel párhuzamosan a testmozgás egyre inkább háttérbe szorult. Ezek az élelmek általában alacsony tápértékkel, de magas kalóriatartalommal rendelkeznek, aminek a következménye az elhízás.
A ZSIGERI ZSÍROK BONTÁSA, A MODERN FOGYÓKÚRA ALAPJA
A legtöbben felismerték már: ha hatékonyan szeretnének megszabadulni a kilóktól, akkor a táplálkozásukat ki kell egészíteniük olyan természetes növényi hatóanyagokkal, amelyek „zsírégető” hatással rendelkeznek. Erre a célra az egyik legeredményesebben alkalmazható az édesgyökérből kivont glabridin nevű flavonoid. Mindenki, aki fogyni szeretne, irányítottan kell ezt tennie, azaz először a belső zsigeri zsíroktól kell megszabadulnia. Ebben nagyon hatékony a glabridin, amely a zsírok lebontásáért felelős gének működését segíti a májban. Ennek következtében a zsigeri zsírok fogynak, ami pedig magával vonja a bőralatti zsírok csökkenését is.
Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyógyászati alkalmazása komoly múlttal rendelkezik.
Ebből vonható ki a glabridin, melynek újonnan felfedezett tulajdonsága, hogy ez az egyedüli testzsír-csökkentő flavonoid. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy sok édesgyökér fogyasztásával érhetjük el a kívánt súlycsökkenést.
MIK AZOK A ZSIGERI ZSÍROK?
A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri zsíroknak, melyek általában az összes testzsír 10-20%-át teszik ki. Igen károsak, mivel gyulladáskeltő anyagokat termelnek. Legújabb kutatások szerint, még a kifejezetten sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat. Szabad szemmel nem látható, hiszen belül, a szervek között helyezkedik el. A soványabbak is ugyanolyan betegségeknek vannak kitéve tehát, mint túlsúlyos embertársaik!
A GLABRIDIN HATÉKONYSÁGI VIZSGÁLATA
Egy tanulmányban megvizsgálták a glabridin teljes testzsírra és zsigeri zsírra gyakorolt hatását túlsúlyos alanyoknál. A kutatásban 56 férfi és 28 postmenopauzás állapotban lévő nő vett részt, 40 és 60 év közöttiek, 24-30 kg/m2 testtömeg-indexszel (BMI).
A vizsgáltak kalória-bevitele jelentősen nem változott a 4, illetve a 8 hetes kezelést követően. A 900 mg glabridinkészítményt fogyasztó csoport tagjai jelentős testtömeg- és testtömeg-index csökkenést észleltek a kiinduló állapothoz képest, 4 és 8 hetes kezelés után. Ez a változás jóval nagyobb volt, mint a placebo csoport esetében. A CT-felvételek is kimutatták, hogy zsigeri zsírtömegük jelentősen mérséklődött a kiinduláshoz képest. A kutatások az össz-koleszterin- és az LDL-szintjében is komoly csökkenést mutattak a 900 mg glabridin-kivonatot fogyasztó csoportban.
A tanulmány során bizonyítást nyert, és a testzsírmérés kimutatta, hogy a glabridin testsúlycsökkentő hatása a testzsírtömeg csökkenésének volt tulajdonítható.
A nemzetközi tudományos publikációk tehát megerősítik, hogy a glabridin nevű flavonoid génszinten fejti ki hatását. A hízásra hajlamosító gének működését, illetve a zsírszintézist képes gátolni. Optimalizálja a zsírégetést a szervezetben, miközben megakadályozza a máj elzsírosodását.
Ennek az egyedülálló hatásmechanizmusnak köszönhetően csökkenthető a testzsír a súlyfelesleggel rendelkezők esetében.
Szabó László
hatóanyagszakértő